De Vierdaagse Nijmegen vindt plaats van dinsdag 19 juli t/m vrijdag 22 juli 2016. Het wordt de 100e editie!

De Vierdaagse Nijmegen heeft meer dan 40.000 deelnemers

De wandelprestatietocht wordt elk jaar gehouden in de derde week van juli in en rondom Nijmegen.

VIERDAAGSE GROOTSTE WANDELMARS

Maximaal 50.000 deelnemers mogen zich dit jubileumjaar inschrijven. Dat is 4.000 meer dan in andere jaren. Met dit grote aantal deelnemers is de 4daagse de grootste wandelmars ter wereld en het grootste sportevenement van Nederland.

De wandelaars lopen elke dag een afstand van 30, 40, 50 en dit jaar ook 55 kilometer (ter gelegenheid van de 100e keer). Bij volbrenging van de tocht krijgt men als onderscheiding het felbegeerde Vierdaagsekruisje.

Op de laatste dag van de tocht lopen de wandelaars hun laatste meters over de Via Gladiola, zoals de Sint Annastraat dan wordt genoemd. Ze worden dan toegejuicht door de duizenden toeschouwers langs de kant.

Rustende wandelaars op de Nijmeegse Wedren

INSCHRIJVEN VIERDAAGSE NIJMEGEN

Sinds 1 februari kon je je inschrijven voor de Vierdaagse van 2016. Maar de inschrijving is inmiddels gesloten. Ze was weer verdeeld over 2 periodes. Vrijdag 8 april krijgen de inschrijvers van de tweede inschrijfperiode te horen of ze mee mogen doen.

De regels zijn dit jaar wat anders dan in voorgaande jaren. Dat komt doordat het dit jaar de 100e editie wordt.

Zo mogen dit jaar 50.000 mensen inschrijven (andere jaren 46.000). Hierdoor zullen er waarschijnlijk ook meer mensen daadwerkelijk mee gaan lopen (niet iedereen die zich heeft ingeschreven verschijnt ook aan de start). En er is een extra afstand: de 55 kilometer.

Deelnemers aan de 4daagse

VIERDAAGSE TV EN WEBCAM

Op Vierdaagse tv en webcam vind je in de Vierdaagseweek live beelden van verschillende webcams. En je vindt er informatie over de 4daagse op tv. Een handig overzicht van de meest interessante programma’s!

Als je volger wordt van onze Twitter @vierdaagse_com krijg je 5 minuten voor aanvang van landelijke tv programma’s een bericht.

FOTO’S

Tijdens de 4daagse worden er heel wat kiekjes gemaakt. Een overzicht van foto’s die op het web worden gepubliceerd vind je op Vierdaagse foto’s. Met onder andere live foto’s op Twitter, foto’s van de media en fotoalbums van enthousiaste Vierdaagsefotografen.

HET WEER

Het weer is heel bepalend voor de wandelaars. Velen vinden dat het niet te warm moet worden en regen vinden veel wandelaars ook niet fijn. Wat voor weer wordt het in Nijmegen en omstreken? Bekijk het Vierdaagse weer.

VERKEERSINFORMATIE

Tijdens de 4daagse is het in en rondom Nijmegen erg druk in de stad, rondom het parcours en dus ook op de weg. Bekijk Verkeersinformatie voor Nijmegen en omstreken tijdens de Vierdaagse.

LEUKE WEETJES

  • Veel wandelaars zetten zich in om geld in te zamelen voor een goed doel, individueel of in een groep. Zo combineren zij het nuttige met het aangename.
  • De wandelaars lopen vrijwel nooit exact de afstand waarvoor ze zich hebben ingeschreven. Bij de burgers kan de afstand van die dag tot 3 km afwijken. De 30 km lopers lopen in 4 dagen in totaal 125,9 km, dus zo’n 6 km teveel. Bij de 40 en 50 km voor burgers klopt de totaalafstand beter (respectievelijk 160,2 km en 199,4 km).
  • Op vrijdag worden de wandelaars op de Via Gladiola vooraf gegaan door een feestelijke promotie parade oftewel een reclame karavaan. Iets wat we ook kennen van de Tour de France. Bedrijven brengen zich daar onder de aandacht bij de Vierdaagse toeschouwers.

Wandelaars volbrengen de Nijmeegse 4daagse

EERSTE 4DAAGSE

In 1909 werd de eerste 4daagse georganiseerd. Er deden voornamelijk militairen mee en de tocht van in totaal 140 kilometer was toen nog niet geconcentreerd rond Nijmegen. Dat gebeurde later pas, in 1925. Toen werd Nijmegen startplaats en middelpunt van de Nijmeegse 4daagse.