Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse vindt de intocht van de wandelaars plaats op de Via Gladiola, zoals de Sint Annastraat dan wordt genoemd. Dit is een groots en feestelijk gebeuren.

Via Gladiola

Dit gebeurt sinds 1983, toen er een gladiool naar de Vierdaagse werd vernoemd. De wandelaars krijgen sindsdien tijdens de Vierdaagse intocht op vrijdag gladiolen van de toeschouwers langs het parcours. Hiermee wordt kracht en overwinning gesymboliseerd. De wandelaar heeft zijn kracht getoond en zichzelf overwonnen.

UIT ROMEINSE TIJD

Via Gladiola verwijst naar de uitdrukking ‘Dood of de gladiolen’. Deze uitdrukking kent een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De gladiool wordt ook wel zwaardlelie genoemd omdat de bladen van de gladiool de vorm hebben van een zwaard: scherp en spits toelopend. Een Romeins zwaard heet gladius, een kleiner zwaard gladiolus.

Vierdaagse spandoek boven de St. Annastraat

Een gladiator was een zwaardvechter die in de Romeinse tijd in de arena op leven en dood streed om het publiek te vermaken. In zo’n gevecht liet de verliezer het leven. De winnaar werd dan bedolven onder gladiolen.

Bronnen: Noviomagus.nl en Wikipedia